Το WPML, WordPress Multilingual είναι ένα από τα γνωστά πρόσθετα (plugin) για να κάνετε τον ιστότοπό σας πολύγλωσσο. Φυσικά υπάρχουν πολλά άλλα πρόσθετα διαθέσιμα για τη δημιουργία δεύτερης ή τρίτης γλώσσας στον ιστότοπό σας (δηλαδή Polylang). Μόλις ξεκίνησα πριν από πολλά χρόνια με το WPML και νομίζω ότι είναι ένα από τα καλύτερα πρόσθετα για τη μετάφραση ολόκληρης ιστοσελίδας. Με το WMPL μπορείτε πραγματικά να μεταφράσετε κάθε σελίδα και κάθε λέξη, και ακόμη πιο σημαντικό το WMPL είναι συμβατό με πολλά πολλά άλλα πρόσθετα (plugins).
Σήμερα θέλω να σας δείξω πώς να ρυθμίσετε το WPML σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε τον ιστότοπό σας πολύγλωσσο με διαφορετικά domains. Όπως ίσως γνωρίζετε, υπάρχουν δύο βασικές επιλογές ρύθμισης για διαφορετικές γλώσσες στον ιστότοπό σας. Είτε επιλέγετε να το ρυθμίσετε σε ξεχωριστούς φακέλους είτε το κάνετε με διαφορετικά domains. Το domain μπορεί επίσης να είναι subdomain του υπάρχοντος domain σας.
Τα url σε περίπτωση που θέλετε τις διαφορετικές γλώσσες σας σε φακέλους θα μοιάζουν με αυτό:
Κύρια γλώσσα: https://mysite.com/ (ας πούμε ότι αυτός είναι ο ιστότοπός σας στα Αγγλικά)
Γερμανική γλώσσα: https://mysite.com/de/ (αυτή θα ήταν η διεύθυνση url για τη σελίδα προορισμού σας στα γερμανικά)
Ελληνική γλώσσα: https://mysite.com/el/ (και η ίδια σύνταξη για τον ιστότοπό σας στα ελληνικά)
Αλλά επειδή σήμερα θέλω να σας δείξω τη δεύτερη επιλογή, τη ρύθμιση του ιστότοπού σας σε διαφορετικές γλώσσες με διαφορετικά domains, το αποτέλεσμα στο τέλος θα μπορούσε για παράδειγμα να είναι:
Κύρια γλώσσα: https://mysite.com/ (αυτό φυσικά θα παραμείνει το ίδιο για π.χ. την κύρια γλώσσα αγγλικά)
Γερμανική γλώσσα: https://de.mysite.com/ (θα μπορούσε να είναι subdomain του domain σας)
Ελληνική γλώσσα: https://mysite.gr (και αυτό θα μπορούσε να είναι πραγματικός domain)
Έτσι, όπως μπορείτε να δείτε, μπορείτε να συνδυάσετε τους τομείς domains στην περίπτωσή μας subdomain & domain. Αυτό που δεν μπορείτε να κάνετε είναι να ρυθμίσετε τον πολύγλωσσο ιστότοπό σας με φακέλους και domains, που σημαίνει ότι δεν είναι δυνατή η μίξη!
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!
Λοιπόν, είναι σαφές ότι το πρώτο βήμα πρέπει να είναι είτε να αγοράσετε τον νέο σας domain για την πρόσθετη γλώσσα είτε να ρυθμίσετε τους υποτομείς σας. Φυσικά αυτό μπορεί να είναι λίγο διαφορετικό, σύμφωνα με τον πάροχο που φιλοξενεί την ιστοσελίδα σας.
Θα σας δείξω τη ρύθμιση με τη φιλοξενία που προτιμώ, η οποία είναι το Hetzner. Ας μείνουμε λοιπόν στο παράδειγμά μας που αναφέρθηκε προηγουμένως και ας δημιουργήσουμε τον πολύγλωσσο ιστότοπο WordPress μας ως εξής:
https://mysite.com/ (υπάρχουσα αγγλική έκδοση)
https://de.mysite.com/ (δημιουργία subdomain για τη γερμανική γλώσσα)
https://mysite.gr/ (αγορά του νέου domain για την ελληνική γλώσσα)
Το πρώτο βήμα είναι να συνδεθείτε στον πίνακα διαχείρισης της εταιρείας φιλοξενίας σας και να προσθέσετε τον υποτομέα στον υπάρχοντα domain σας. Όπως είπα στην περίπτωσή μου, αυτό είναι το Hetzner, και είναι πολύ εύκολο να προσθέσετε τον υποτομέα, στο KonsoleH > ρυθμίσεις > subdomain. Απλώς προσθέστε το σύντομο όνομα για τη γλώσσα σας, στην περίπτωσή μας αυτό είναι “.de” για να δημιουργήσετε τον υποτομέα σας για τη γλώσσα Γερμανικά.
Σημαντικό! Μην ξεχάσετε να υποδείξετε τον υποτομέα στο φάκελο όπου ανεβάσατε τα αρχικά σας αρχεία WordPress.Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω στιγμιότυπο οθόνης στην περίπτωσή μου δεν είναι το «root”, είναι ο φάκελος “wema”. Φυσικά είναι πιθανό να έχετε ανεβάσει τα αρχικά σας αρχεία WordPress στο root. Σε αυτήν την περίπτωση, υποδεικνύετε τον υποτομέα σας επίσης στο root!
Το επόμενο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να προσθέσουμε ένα πιστοποιητικό SSL στο νέο subdomain. Επίσης πολύ εύκολο στην περίπτωση του Hetzner Hosting, υποθέτω ότι θα είναι εξίσου εύκολο με τον πάροχο που σας φιλοξενεί. Απλά μην ξεχάσετε να προσθέσετε το πιστοποιητικό! Έχοντας ρυθμίσει το subdomain και έχοντας προσθέσει το πιστοποιητικό SSL, το domain μας για τη γερμανική γλώσσα (θυμηθείτε https://de.mysite.com) είναι έτοιμος να χρησιμοποιηθεί ως domain στο WPML για τη γερμανική γλώσσα!
Το επόμενο βήμα σχετικά με τα domains μας είναι να αγοράσουμε το όνομα domain name που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε για την τρίτη γλώσσα, στην περίπτωσή μας το domain “mysite.gr.” Απλώς ελέγξτε ότι το domain που επιθυμείτε είναι διαθέσιμο χρησιμοποιώντας ένα “domain checker”, όπως στον Έλεγχος domain Hetzner
Ανάλογα με τον πάροχό σας και το πακέτο φιλοξενίας που αγοράσατε για τον αρχικό σας ιστότοπο WordPress (στην περίπτωσή μας το domain .com) θα μπορούσε να είναι δυνατή η αγορά απλώς ενός “addon domain”. Αυτό θα σας εξοικονομήσει χρήματα και αρκεί να προσθέσετε την τρίτη γλώσσα σε αυτόν το domain. Στο παράδειγμά μου είναι πραγματικά απλώς ένας addon domain, χωρίς πρόσθετο χώρο φιλοξενίας. Η αγορά του addon domain στο Hetzner είναι επίσης πολύ εύκολη: συνδεθείτε στον λογαριασμό σας, επιλέξτε “νέα παραγγελία” και μετακινηθείτε προς τα κάτω μέχρι το τέλος όπου μπορείτε να δείτε τον “addon domain”.
Όταν η κύρια ή η πρόσθετη τοποθεσία (domain) έχει ρυθμιστεί από τον πάροχο φιλοξενίας σας, πρέπει να την κατευθύνετε ξανά στον φάκελο όπου είναι ανεβασμένη η κύρια τοποθεσία σας. Αυτό το κάναμε ήδη με το subdomain, οπότε είναι πάλι τα ίδια βήματα. Επιλέξτε το νέο σας domain και ρυθμίστε τον φάκελο εκκίνησης είτε στο “root” είτε στον φάκελο που δημιουργήσατε για την κύρια τοποθεσία σας.
Επίσης, πρέπει να προσθέσετε ένα SSL πιστοποιητικό στη νέα σας (πρόσθετη) τοποθεσία. Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο εδώ.
Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για να λειτουργήσει αργότερα η νέα σας τοποθεσία για τη ρύθμιση του WPML είναι ότι η νέα τοποθεσία πρέπει να έχει τις ίδιες ρυθμίσεις DNS με την κύρια τοποθεσία σας. Οι servers ονομάτων πρέπει να είναι οι ίδιοι, αλλιώς δεν θα λειτουργήσει. Συνήθως, η εταιρεία φιλοξενίας μπορεί να το κάνει αυτό για εσάς!
Τώρα όλα έχουν ρυθμιστεί σωστά και μπορούμε να ξεκινήσουμε τη ρύθμιση του WPML Multilingual στον πίνακα διαχείρισης του WordPress.
Τώρα όλα έχουν ρυθμιστεί σωστά και μπορούμε να ξεκινήσουμε τη ρύθμιση του WPML Multilingual στον πίνακα διαχείρισης του WordPress.
Έχοντας ρυθμίσει σωστά τα domain σας, αυτό είναι πραγματικά το πολύ εύκολο μέρος. Κατεβάστε τα πρόσθετα WMPL Multilingual CMS, WPML String Translation και WPML Media Translation (τα οποία σίγουρα θα χρειαστείτε αργότερα κατά τη μετάφραση του ιστότοπού σας). Υποθέτω ότι γνωρίζετε ήδη πώς να προσθέτετε και να ενεργοποιείτε πρόσθετα, ώστε μπορώ απλώς να παραλείψω αυτό το μέρος.
Ο διαχειριστής εγκατάστασης του WPML είναι πραγματικά εξαιρετικός και εύκολος. Πρέπει να προσθέσετε τις γλώσσες που θα θέλατε να έχετε, την εναλλαγή γλώσσας και εικαστικό της εναλλαγής γλώσσας. Στο σημείο που θα ερωτηθείτε πώς να χειριστείτε τη μορφή url της γλώσσας, απλώς ενεργοποιείτε “ένα διαφορετικό domain ανά γλώσσα”. Θα δείτε τις γλώσσες σας να έχουν ρυθμιστεί από πριν και απλώς προσθέστε το domain ή το subdomain και το domain που δημιουργήσαμε πριν. Και πάλι, αυτό σημαίνει:
Τα αγγλικά είναι η προεπιλογή και έχουν ήδη ρυθμιστεί, δεν μπορείτε να το αλλάξετε
Αγγλικά: https://mysite.com/
Και προσθέτουμε
Γερμανικά: https://de.mysite.com/
Ελληνικά: https://mysite.gr/
Αφήνουμε όλες τις άλλες ρυθμίσεις ως έχουν και αποθηκεύουμε τις ρυθμίσεις μας. Αυτό είναι όλο. Τα domain θα πρέπει να είναι έτοιμα και μπορείτε να ξεκινήσετε τη μετάφραση του ιστότοπού σας.
Μη διστάσετε να με ρωτήσετε σε περίπτωση που έχετε κάποιο πρόβλημα ή απλώς αφήστε ένα σχόλιο. Θα χαρώ να σας βοηθήσω!